Парализираният алпинист Иван Кожухаров покори Монблан

Парализираният алпинист Иван Кожухаров покори най-високия връх в Западна Европа на 08 септември 2009 г. точно в 17 часа българско време.

Първите му думи бяха: "Браво на тези железни хора!" - всички приятели от екипа на проекта "Споделени върхове" - Монблан 2009, осъществен с подкрепата на М-Тел.

Кожухаров коментира, че изкачването е било много трудно и с редица деликатни моменти.

Един час след покоряването на върха групата тръгна обратно надолу и нощува в предварително подготвения палатков лагер на Кол дьо ла Бренва, който се намира на 4500 м. надморска височина.

Изкачването започна в 1:55 ч. на 8 септември от хижа Космик - 3600 м.

Сумарната денивелация, която е преодолял екипът на "Споделени върхове" -- Монблан 2009 в последната фаза на изкачването, е 1600 м.

Очаква се всички от екипа да пристигнат в Шамони днес в 15 часа.

Иван Kожухаров е прикован към инвалидна количка вече 19 години след тежък инцидент в Алпите.

Той не за първи път атакува четирихилядника - през есента на 2007 г. той направи неуспешен опит да достигне "Покрива на Европа".

През цялото време той е в специална шейна, приспособена специално за него.

Колегите му не крият, че начинанието е било много рисковано. Те не крият и възхищението си от духа, смелостта и непоколебимостта на Кожухаров. "Иван е уникален човек", казва алпинистът Александър Шопов.

Маршрутът, който експедицията изминава към върха е по така нареченият "Кралски траверс", който е най-трудният в техническо отношение, но и най-красивият.

Източник: vesti.bg

User login

Проект на Фондация ЗАЕДНО